Figurer och former Bengt Svensson (2011) 120 sid. med ca. 900 inspirerande idéer.

ISBN 978-91-973910-9-3

Materialet riktar sig till de första årskurserna i slöjd och ingår tillsammans med övrigt idématerial från Form i Trä, i en pedagogiskt välplanerad utvecklingsgång. Hela idéserien bygger på  samma förslag till årskursplaneringar. Dessa presenteras i sin helhet i ”Figurer och former” men även i ”Hyllor och Skåp” och ”Skrin och Pallar.” Därmed tillhandahåller förlaget ett komplett undervisningsmaterial för samtliga årskurser i skolslöjden.”Figurer och former” Består liksom ”Hyllor och skåp” och ”Skrin och Pallar” av en A4-pärm innehållande ett usb-minne med användarinstruktioner. Boksidorna skriver man ut med hjälp av usb-minnet. Den som så önskar, kan beställa sidorna från oss utskrivna och klara på papper av särskilt hög kvalité.

Med hjälp av usb-minnet kan idématerialet presenteras för eleverna via dator, på TV-skärm eller via dataprojektor. Viss del av idématerialet presenteras som rörliga bilder.

Materialet innehåller inspirerande idébilder med tankeväckande synpunkter på design, konstruktion och tillverkning. Det innehåller även arbetsbeskrivningar för eleverna, som är så enkelt utformade, att eleverna själva har möjlighet att arbeta efter dem.  Idématerialet inleds med arbeten som eleverna huvudsakligen bygger på ytor av olika slag. Det ger dem de mest grundläggande färdigheterna i slöjd, utan att de behöver brottas med besvärliga hållfast- och sammansättningsproblem. Materialet tränar eleverna vidare i att förstå och kunna handskas med träets egenskaper främst ur fiberriktningssynpunkt. Detta utgör en grund för att de ska kunna skapa och arbeta självständigt och prestera arbete med hög kvalité under kommande årskurser.

Figurer och Former, Hyllor och Skåp och Skrin och Pallar bygger på en och samma struktur. Orsaken är att eleverna skall känna igen sig från årskurs till årskurs och få tid att öva upp sina färdigheter. Därför återkommer vissa sidor i samtliga tre pärmar. Av den anledningen går det att beställa materialet med alla blad utskrivna eller för egen utskrift. Den som endast beställer en av pärmarna, behöver utskrifter av samtliga blad. För att sedan undvika dubbla utskrifter av samma blad gäller följande:

Den som redan har Figurer och Former och vill komplettera med Hyllor och Skåp behöver bara skriva ut f. o. m. sid. 26 i denna pärm.

 

Ladda hem provsidor som pdf fil

Titta på ett smakprov på dom filmer som är med i boken

Hem

FORM I TRÄ :: Bengt Svensson :: Sälggatan 2 :: 590 49 Vikingstad
Tel/fax: 013-810 11 :: E-post: 01381011@telia.com

Få mer tips och råd i min blogg